Jump to content


Photo

Helix 4636 whats wrong here?


  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1 rokbox2112

rokbox2112
  • Members
  • 192 posts
  • LocationOrange,California

Posted 18 December 2012 - 09:33 PM

:sad: Hey rockers! I last posted a problem with my deck1 not able to get the pinch rollers to disengage.even at stop there still in play mode. ok here is a mystery. :hmmm: A little flywheel came off so i guessed its location. :sadno: But looks like a belt goes on it? can you figure out if anyones reworked one?

Posted Image

#2 baddboybill

baddboybill
  • Boomus Fidelis
  • 10,658 posts
  • LocationIn the middle of nowhere!!

Posted 18 December 2012 - 09:43 PM

Post pics so we can explain ;-)

#3 baddboybill

baddboybill
  • Boomus Fidelis
  • 10,658 posts
  • LocationIn the middle of nowhere!!

Posted 19 December 2012 - 02:02 AM

If I remember the belt goes this way :hmmm:
Posted Image

#4 baddboybill

baddboybill
  • Boomus Fidelis
  • 10,658 posts
  • LocationIn the middle of nowhere!!

Posted 19 December 2012 - 02:11 AM

This was my Helix 4636 decks :-)
Posted Image

#5 rokbox2112

rokbox2112
  • Members
  • 192 posts
  • LocationOrange,California

Posted 19 December 2012 - 03:04 PM

This was my Helix 4636 decks :-)
[ Image ]

WOW! :-O My lower deck looks like that I can't get record i think that cables loose or busted. But I don't know why my upper gears look like too many and yours is basic 1 belt I have 2 :hmmm: OMG! I'm getting loopy. hahaaa! i will pull the wheels off and get a better look. thanks this is a interesting set up. BBB. :yes:

#6 Fatdog

Fatdog
  • Administrators
  • 9,808 posts
  • LocationMiddle Tennessee, U.S.A.

Posted 19 December 2012 - 03:23 PM

If I didn't know any better, I would think those were two different boxes. :huh: I wonder which mechanism is "Version 1.0"?

#7 k2j

k2j
  • Members
  • 1,246 posts
  • LocationWest Coast

Posted 19 December 2012 - 04:15 PM

Mines like bills


Posted Image

#8 baddboybill

baddboybill
  • Boomus Fidelis
  • 10,658 posts
  • LocationIn the middle of nowhere!!

Posted 19 December 2012 - 04:20 PM

If I didn't know any better, I would think those were two different boxes. :huh: I wonder which mechanism is "Version 1.0"?

Or someone replaced deck with similar deck since he says his other deck is same as mine :hmmm: there are AKA's of this box ;-)

#9 Fatdog

Fatdog
  • Administrators
  • 9,808 posts
  • LocationMiddle Tennessee, U.S.A.

Posted 19 December 2012 - 04:37 PM

If I didn't know any better, I would think those were two different boxes. :huh: I wonder which mechanism is "Version 1.0"?

Or someone replaced deck with similar deck since he says his other deck is same as mine :hmmm: there are AKA's of this box ;-)

That could definitely be a possibility. :yes: If the deck is a transplant, that might explain some of the issues. Most AKA boxes are similar, but never 100% the same. :-/ It sounds like the decks are logic controlled instead of mechanical. Is that right? :huh:

#10 baddboybill

baddboybill
  • Boomus Fidelis
  • 10,658 posts
  • LocationIn the middle of nowhere!!

Posted 19 December 2012 - 04:54 PM

If I didn't know any better, I would think those were two different boxes. :huh: I wonder which mechanism is "Version 1.0"?

Or someone replaced deck with similar deck since he says his other deck is same as mine :hmmm: there are AKA's of this box ;-)

That could definitely be a possibility. :yes: If the deck is a transplant, that might explain some of the issues. Most AKA boxes are similar, but never 100% the same. :-/ It sounds like the decks are logic controlled instead of mechanical. Is that right? :huh:


No mine were mechanical ;-). I no longer own it as I sold it a couple years ago....

#11 rokbox2112

rokbox2112
  • Members
  • 192 posts
  • LocationOrange,California

Posted 21 December 2012 - 11:48 AM

If I didn't know any better, I would think those were two different boxes. :huh: I wonder which mechanism is "Version 1.0"?

Or someone replaced deck with similar deck since he says his other deck is same as mine :hmmm: there are AKA's of this box ;-)

Hey BBB! i TOOK THE FLYWHEELS off the lower one on the L under motor had 2 plates? :-O And see that clear/wht upper wheel? well that is a mystery. I the older pic i put a belt on it didnt help in anyway.If the spindles are to move i never saw them and i had a tape slaughtered. heres new pics. im lost as to what to do now. maybe ill just run the lower deck. but don't record. :sad:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#12 baddboybill

baddboybill
  • Boomus Fidelis
  • 10,658 posts
  • LocationIn the middle of nowhere!!

Posted 21 December 2012 - 02:05 PM

Well for one all pulleys need to line up even with belt on or something is wrong. When you press play does motor spin?

#13 rokbox2112

rokbox2112
  • Members
  • 192 posts
  • LocationOrange,California

Posted 21 December 2012 - 10:06 PM

Well for one all pulleys need to line up even with belt on or something is wrong. When you press play does motor spin?

SUP BBB! Yes before I took the wheels off the top deck motor did spin belt and all.Thats when I mentioned Pinch rolleres would never mover down on stop mode :nonono:
And at that time No cassette was ever tested. F/RR made the spindles go,not in play mode :hmmm: .Hence I figured belt was wrong in set up or a missing 2nd belt.

#14 baddboybill

baddboybill
  • Boomus Fidelis
  • 10,658 posts
  • LocationIn the middle of nowhere!!

Posted 21 December 2012 - 11:10 PM

Well for one both spindles are going to turn opposite each other which is wrong the way you have belt now. Try putting belts on as I showed you in picture with red color. Use 2 belts

#15 rokbox2112

rokbox2112
  • Members
  • 192 posts
  • LocationOrange,California

Posted 22 December 2012 - 01:34 AM

Well for one both spindles are going to turn opposite each other which is wrong the way you have belt now. Try putting belts on as I showed you in picture with red color. Use 2 belts

ok boss :yes: the belt was as is (installed ) when i got it.so even i thought the path was odd too. ill need a shorter belt this ones long like a 7.0just put in new tweet today. oh b.t way is there only 1 condenser mic? |-)

#16 baddboybill

baddboybill
  • Boomus Fidelis
  • 10,658 posts
  • LocationIn the middle of nowhere!!

Posted 22 December 2012 - 01:48 AM

Well for one both spindles are going to turn opposite each other which is wrong the way you have belt now. Try putting belts on as I showed you in picture with red color. Use 2 belts

ok boss :yes: the belt was as is (installed ) when i got it.so even i thought the path was odd too. ill need a shorter belt this ones long like a 7.0just put in new tweet today. oh b.t way is there only 1 condenser mic? |-)


Yeah some come with only one mic. I will tell you if your not experienced with repairs you may want to have someone else do it so you don't damage anymore things. There are a few guys in California might be willing to help you ;-)

#17 rokbox2112

rokbox2112
  • Members
  • 192 posts
  • LocationOrange,California

Posted 22 December 2012 - 01:35 PM

Well for one both spindles are going to turn opposite each other which is wrong the way you have belt now. Try putting belts on as I showed you in picture with red color. Use 2 belts

ok boss :yes: the belt was as is (installed ) when i got it.so even i thought the path was odd too. ill need a shorter belt this ones long like a 7.0just put in new tweet today. oh b.t way is there only 1 condenser mic? |-)


Yeah some come with only one mic. I will tell you if your not experienced with repairs you may want to have someone else do it so you don't damage anymore things. There are a few guys in California might be willing to help you ;-)

Most Def on info! My skill is reconing,paint,pcb electomechanic assembly.did that for 11 yrs. Basic casettes belts are fine. I have a 54 y.o tech whis been in buisness for years and he has fixed some boxes in my personal stash. This Helix should have been a simple project... :-O Not by a long shot :annoyed: True its annoyed me like a Mo fo! But I'm trying to be patient and learn a thing or too by you guys.But it looks like yes its going to need a real skilled tech to bust this cassette deck down and rebuild it.
May find other things I'm not seeing too. Right B! :yes:

#18 baddboybill

baddboybill
  • Boomus Fidelis
  • 10,658 posts
  • LocationIn the middle of nowhere!!

Posted 22 December 2012 - 01:50 PM

:agree: if you have someone that's tech savvy I would take to him :-)

#19 teamstress

teamstress
  • Members
  • 281 posts
  • Locationchicopee, ma, usa

Posted 22 December 2012 - 01:52 PM

My 4636 doesn't have an auto reverse tape deck.

#20 baddboybill

baddboybill
  • Boomus Fidelis
  • 10,658 posts
  • LocationIn the middle of nowhere!!

Posted 22 December 2012 - 02:11 PM

My 4636 doesn't have an auto reverse tape deck.


Your right that's why deck is different :yes:

#21 teamstress

teamstress
  • Members
  • 281 posts
  • Locationchicopee, ma, usa

Posted 22 December 2012 - 02:21 PM

I think the first picture shows the correct belt routing. The belts are already on in the correct manner. The upper pulley controls the head engagement, with all the gears. Try moving that by hand to see if something is jammed or out of sequence.

#22 baddboybill

baddboybill
  • Boomus Fidelis
  • 10,658 posts
  • LocationIn the middle of nowhere!!

Posted 22 December 2012 - 02:24 PM

I think the first picture shows the correct belt routing. The belts are already on in the correct manner. The upper pulley controls the head engagement, with all the gears. Try moving that by hand to see if something is jammed or out of sequence.


Looks to me like belt is touching at bottom :hmmm: that could be why it's jamming :yes:

#23 rokbox2112

rokbox2112
  • Members
  • 192 posts
  • LocationOrange,California

Posted 23 December 2012 - 01:15 AM

My 4636 doesn't have an auto reverse tape deck.


Your right that's why deck is different :yes:

Found out something intersting! :-O My top deck maybe from a Watson RR-5600 something about the box looks identical in every aspect,down to the color scheme. :-D Maybe know I see why you guys are seeing a set up thats not anything too mine.So I must have a switchout? You think? :hmmm:

#24 rokbox2112

rokbox2112
  • Members
  • 192 posts
  • LocationOrange,California

Posted 25 December 2012 - 05:23 PM

My 4636 doesn't have an auto reverse tape deck.


Your right that's why deck is different :yes:

i WANT TO THAT ALL THE WONDERFUL MAD SKILLED BROS! :agree: wHO went abve there GMAE too help me,ON THIS hELIX bOX! :yes: I found a guy with a post on a wheely Monster box issues. and there his cassette drives showed excatly as mine so i put a blet on the upper pully as i figured. now as BadBOYBILL suggz! REDUE THAT WACKED MAIN PULLY SET UP. MAN YOU GUYS ARE TRUE rockas! :thumbsup:

#25 baddboybill

baddboybill
  • Boomus Fidelis
  • 10,658 posts
  • LocationIn the middle of nowhere!!

Posted 25 December 2012 - 10:52 PM

Awesome :thumbsup: